google-site-verification=Yerkezwy-PckkFCENHqydzfWg4bTekMMw_q6hH3OcV0
top of page

🇫🇷 France (Paris)

ПАРИЖ – ГРАДЪТ НА СВЕТЛИНИТЕ

В разгара на лятото, желанието ми за посещение на следващата дестинация изгаряше още повече. Тя бе Париж. Прочутият с големите си булеварди, най-популярният, от които Шанз-Елизе, както и редица архитектурни забележителности, накараха мен и моят най-добър приятел да посетим Париж.

Нашите ТОП 10 МЕСТА В ПАРИЖ ЗА 3 ДНИ!

 1. Сакре кьор (Sacré-Cœur) 🏆

 2. Триумфалната арка (Arc de Triomphe)

 3. Лувър (The Louvrе)

 4. Айфеловата кула (Eiffel tower)

 5. Булевардът Шанзе-лизе (Champs-Élysées)

 6. Мостът Pont Alexandre III

 7. Катедралата “Света Богородица” (Notre-Dame de Paris)

 8. Площата Place de la Concorde

 9. Музеят на армията (Musée de l’Armée)

 10. Център “Жорж Помпиду” (Centre Georges Pompidou)

ТОП МЕСТА, КОИТО НЕ УСПЯХМЕ ДА ВИДИМ:

 1. Дворецът на Версай (Palace of Versailles)

 2. Дисниленд (Disneyland Paris)

 3. Градината Тюйлери Tuileries Garden (минахме само накратко)

 4. Стадионът Парк де Пренс (Parc des Princes Stadium)

Съвети преди да тръгнете:

 1. Вземете си крем за изгаряния, ако пътувате през лятото (слънцето в Париж е страшно силно);

 2. Изтеглете си приложенията – AirBnb и Couchsurfing. За тези от Вас, които не са ги използвали, AirBnb е прижоление, което предлага престой в къщи/апартаменти/стаи на собственици/наематели, които отдават тези места на символична цена. Обикновенно това излиза 2 пъти по-евтино от хотелите, намиращи се в същата зона. Couchsurfing е подобна платформа, но в нея потребителите могат да пренощуват безплатно. За да създадете добър имидж в тези платформи, е нужно да ги използвате често и да давате оценки на местата, в който сте отсядали.

 3. Ако пътувате от Лондон, проверете цените на билетите с влак в Eurostar (без спонсорство).

 4. Изтеглете си повечко евра в кеш, тъй като не навсякъде намерихме банкомати. Дори в повечето банки не обменяха пари.

ДЕН 1: Преход Лондон – Париж


IMG_6518.JPG
IMG_6082.JPG

След като пристигхаме на летището се настанихме в стаята, която бяхме наели от AirBnb за 17 евро на вечер в центъра на Париж. Хазяйката ни бе изключително любезна и ни обясни много неща за града, както и ни даде полезни съвети, които ще Ви дадем и ние.

Така след дългия разговор се оттеглихме към леглата, за да се заредим за емоционалния ден, който ни очакваше утре.

ДЕН 2: Разходка в Париж

Заредени с енергия се запътихме към нашата първа дестинация – музея на

Screen Shot 2018-02-24 at 22.47.28.png
IMG_6107.JPG

Така след кратката визита в музея на армията, дойде и ред на:

 1. Айфеловата кула  (Eiffel tower)

Айфеловата кула е една от най-забележителните сгради в Париж и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят. Височината й е 324 м (заедно с антените, приблизително около 81-етажна сграда) и е построена от Густав Айфел и неговият екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г.

IMG_6135.JPG

Наредихме Айфеловата кула на 4-то място в нашата класация, поради факта, че имахме прекалено големи очаквания от тази забележителност. Интересно е да се види, тъй като това е символът на Париж, размерът й найстина ще Ви впечатли. Но не отделятйте повече от 30-40 минути за снимки.

Съвет: Ако имате планове да се качвате на Айфеловата кула, имайте предвид, че не се качвате до най-високата й точка. Гледката, която ще видите от нея не отстъпва по нищо от тази на Триумфалната арка (Arc de Triomphe). Затова Ви препоръчваме да спестите таксата за изкачване на кулата и да се качите на арката Arc de Triomphe, от където гледката е същата, но безплатна.

След внушителната гледка от размера на Айфеловата кула и множеството от снимки, които направихме, се отправихме към следващата ни дестинация – Триумфалната арка

 1. Триумфалната арка (Arc de Triomphe)


IMG_6153.JPG

До Триумфалната арка можете да стигнете с RER или с метро, като спирката се казва „Шарл дьо Гол Етуал“. Поради силния трафик около кръстовището, в центъра на което се намира арката, Ви препоръчваме да използвате някой от 2-та подлеза, разположени на Champs Élysées и Avenue de la Grande Armée.

В самата арка има асансьор, който ще Ви отведе почти до върха, до малко таванско помещение. Там се намира музей, който съдържа модели на арката и в който се разказва за нейната история още от построяването ѝ. От този музей до терасата, от която има панорамна гледка към Париж, остават да се изкачат само 46 стъпала. За съжаление ние не знаехме, че има асансьор и това ни костваше изморителен преход по тесните стъпала до върха.

След като се изкачихме, смело мога да твърдя, че гледката бе впечатляваща – истинска красота. Всички булеварди се крастосваха в Арката, гледката бе смайваща от всички страни. Виждаше се Айфеловата кула, Сакре кьор и още куп забележителности от нея. Препоръчваме Ви тази гледка пред тази от Айфеловата кула.

IMG_6167.JPG
 1. Мостът Pont Alexandre III

След разглеждането на Арката се пуснахме по Шанз-Елизе. Да си призная честно не беше от най-атрактивните булеварди, на които съм бил. Докато вървяхме по него, не усетихме нищо специално. След това обаче самия факт, че можехме да се похвалим, че сме се разхождали по славния булевард Шанз-Елизе, ни носеше удовлетворение. След като минахме по целия булевард се запътихме към моста Pont Alexandre III.

Мостът Александър III бе някак си специален. На практика бе пътен пост над река Сена в Париж. Мостът бе богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне. Препоръчваме Ви да го видите, ще Ви отмене не повече от 10-20 минути. Ето и снимка как изглежда:

IMG_6209.JPG

След преминаването по моста, дойде ред на най-впечатлаващото място за мен в Париж – Сакре Кьор.

 1. Сакре кьор (Sacré-Cœur) 🏆


IMG_6231.JPG

ДЕН 3: Най-големият музей във Франция

В последния ден бяхме решили да посетим най-големия музей във Франция – Лувъра. Преди да стигнем до самия музей, се отбихме в едно от

IMG_6479.JPG

В почти всеки ресторант във Франция ще намерите богато разнообразие от охлюви. Препоръчваме Ви да не изпускате тази възможност, когато сте във Франция поради факта, че това е типична френска кухня и рецептите по-които приготвят самите охлюви за специфични.

 1. Лувър (The Louvrе)

Лувъра е едно прекрасно място, изпълнено с огромна магия и богата история.

IMG_6300.JPG

Съвет: Купете си аудио гайд, когато закупите своя билет!

Аудио гайдът, бе неизменна част от моя престой в Лувъра, без него моето приключение нямаше да бъде същото! Причината бе, че без гидът щях да се загубя в самия музей, тъй като няма ясни указания кое кога и как да разгледаш и просто щеше да си бъде повече като разходка, а не разглеждане на музей.

От гида научих много неща, като например, че до днес в Лувъра се съхраняват над 380 000 артефакта, от които над 35 000 са изложени в осем различни колекции. Това бяха:

 1. Древен Египет;

 2. Гърция, Етрурия и Рим;

 3. Ислямско изкуство;

 4. Изкуство на Близкия изток;

 5. Скулптури;

 6. Декоративно изкуство;

 7. Картини;

 8. Гравюри и графики.

Гидът ще Ви насочи към всяка една от осемте различни колекции и ще Ви запознае с всяка една от древните истории.


IMG_6388.JPG

Да си призная не бях много очарован от картината, просто защото не съм художник, но Ви препоръчвам да отделите време, за да я видите.

В музея могат да се видят и творби на Рембранд, Рубенс, Тициан, Пусен и други известни художници. Сред прочутите скулптури в колекцията бяха Венера Милоска и Нике от Самотраки.

Съвет: Отделете най-малко 3 или 4 часа, за да обиколите и разгледате целия музей, тъй като той е с внушителни размери и е изграден на няколко етажа.

След като посетихме най-посещаваният музей в света с над 10 млн. посетители, се запътихме отново към Айфеловата кула. По пътя преминахме през:

 1. Катедралата “Света Богородица” (Notre-Dame de Paris)

Парижката „Света Богородица“ е католическа катедрала в Париж. Катедралата беше вдъхновяваща! Нотърдам буквално означава „Нашата Дама”, и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица.

Ако имате възжможност да направите кратка визита на катедралата, бихме Ви препоръчали да отделите време, за да запалите една свещичка.

След кратката визита случайно бяхме приятно изненадани от залеза, който видяхме.

IMG_6427.JPG

IMG_6451.JPG

Съвет: За да видите светлинното шоу на Айфеловата кула, попитайте местните жители за точните часове, в които се провежда.

Шоуто бе завладяващо, изпълнено с многобройни светлини, премигащи за секунди. Продължителността му не бе повече от 15 минути, така че ако имате възможност да отделите кратко време за това – горещо Ви  го препоръчваме.

След вечерното шоу се запътихме към мястото, в което нощувахме и на следващата сутрин се звърнахме отново в Лондон.

Ако този блог Ви е харесал, оставете ни коментар в описанието. Абонирайте се също така за нашия YouTube канал, където ще имате възможност да видите всички наши преживявания.

#Paris #Europe #Париж #France #ЕВРОПА

bottom of page