google-site-verification=Yerkezwy-PckkFCENHqydzfWg4bTekMMw_q6hH3OcV0 🇹🇭 Thailand – Paradise on the islands
top of page

🇹🇭 Thailand – Paradise on the islands

ТАЙЛАНД – РАЯТ НА ОСТРОВИТЕ

Тайланд бе първата държава от азиадските държави, които посетих. Това, което научих през престоя ми там бе, че тайландският народ произхожда от разположената между Тибет, Виетнам и Бирма област Юнан, която днес принадлежи на Китай. Съществуват различни мнения за произхода на Тайланд, които може да намерите в различни източници в интернет.

В течение на вековете Тайланд е бил под влиянието на различни култури, от индийците през 3-ти век, монголците между 6-ти и 11-ти век до кхмерите, които изграждат приказния храм Ангкор Ват (който е една от забележителностите, които искаме да посетим в Камбоджа) и които също така оставят своето завещание под формата на многобройни каменни храмове, разпръснати навсякъде в Кралство Тайланд.

Така след планирането на цялото пътуване поех към великолепния Тайланд!

Преди да тръгнете:

  1. Уверете се, че имате нужните ваксини преди да посетите Тайланд, например – Тетенус, Дифтерия и Хипатит А. Консултирайте се с личния Ви лекар дали вече имате направени тези ваксини;

  2. Уверете се, че имате достатъчно пари в брой, тъй като на някои от островите местните не използват ПОС терминали;

  3. Закупете си шнорхел предварително, тъй като много от местните магазини на островите предлагат ужасно скъпи шнорхели, а качеството им е много лошо. Маски, може да вземете под наем от хотела, в който сте отседнали или да вземете под наем от местният тур гайд.

  4. Визата за Тайланд може да се вземе на влизане в държавата на самото летище, но не ви препоръчваме това, тъй като в някой от пиковите месеци опашките отнемат много време. Именно затова Ви препоръчваме да си извадите туристическата виза предварително от Тайландското посолство в държавата, в която се намирате.

  5. Храната в Тайланд е доста люта, така че винаги гледайте на менютата нещо, което не е люто (въпреки, че ще бъде съвсем леко)

  6. Хубаво е да научите разни прости тайландски думички, които можете да ползвате, тъй като местните ще Ви се радват повече. Например, здравейте, довиждане и т.н. Понякога това може и да е полезно и за вас, например, че думата Ko/Koh, означава “остров”;

  7. Дъждовен период, от началото на март до края на април.

Нашите ТОП 10 МЕСТА В ТАЙЛАНД!

  1. Остров “Тао” (Koh Tao) 🏆

  2. Остров “Нанг Юан” (Nang Yuan Island)

  3. Остров “Пи-Пи” и околията му (виж Ден:8) (Ko Phi Phi Don)

  4. Остров “Джейс Бонд” и остров “Лава”, част от 4 островния тур (виж Ден:6) (4 Island trip – James Bond & Koh Lawa Islands)

  5. Остров “Самуи” (Koh Samui)

  6. Бангкок (Bangkok)

  7. Краби (Krabi)

  8. Аютия (Ayutthaya)

  9. Остров “Ланта” (Ko Lanta)

  10. Остров “Пукет” (Phuket)

🔥 Ден 1: От Лондон до Бангкок

Пътят от Лондон до Бангог бе около 11 часа и 30 минути, това бе първото ми най-дълго пътуване през живота. Да си призная мина бързо, тъй като нямах търпение да видя прекрасния Тайланд и всичките тези прекрасни острови, за които само мечтаех в интеренет.

По време на полета ни дадоха 2 вечери, 2 закуски и 1 междина закуска. Компанията, с която летяхме, бе EVA Air и цената бе около 450 бирански лири за двупосочен билет. На седалката имахме възглавница, одеало и 2 чифта нови слушаки, които използвахме да гледаме филми и слушаме музика в монитрите пред нас.

Така след дългото пътуване пристигнахме в Бангког. След намирането на хотела ни се докоснах за пръв път до тайландската храна, която познавах добре преди това, но вкусотиите, които опитах там, бяха невероятни и изключително евтини. Обикновено можете да се наядете за около 20 български лева, като това включва салата, предястия, основно, десерт и 2 бири…. ДА! Възможно е!

🔥 Ден 2: Бангкок

Бангког е  с население от над 9 милиона души и е една от 76-те провинции на Тайланд и като такъв, предлагам се досещате, че предвижването в града е трудно. Именно затова Ви препоръчваме да използвате “Тук-тук” таксита, тъй като предвижването с тях елиминира почти всяко задръстване и цената, която ще платите е много по-евтина от нормалните таксита, които понякога излизат скъпо за туристи.

Официалното название на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит и се смята за едно от най-дългите в света, а в книгата на Гинес заема първото място!

  1. Wat Pho 


Това е едно от местата, което Ви препоръчваме горещо! Това е будистки храмов комплекс, намиращ се на остров Ратанакосин на юг от големия дворец известен още като храма на полегналия Буда (Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn). По-известното име, Wat Pho, е съкращение на по-старото име Wat Photaram.

Храмът е на първо място в списъка на шестте храма в Тайланд, класифицирани като най-високата степен на първокласните кралски храмове. Това бе първият храм, в който някога съм бил и да си призная, чувстовто беше завладяващо!

Съвет: Носете си дълги панталони, тъй като влизането с къси гащи е строго забранено! Също така имайте впредвид, че може да си вземете дълги гащи под наем пред самия храм.

За да добиете представа за храма на полегналия Буда (Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn) вижте последващите снимки:

Чувството беше превземащо! Сякаш бях се потопил в абсолютно друга вселена … всичко бе различно…храната, хората, религията, културата, инфраструктурата … просто невероятно! В същото време храмовете се подържат непрекъснато. Дори някои от монасите чистиха, докато се хората се молиха в храма….

IMG_2411.JPG

Ами да…. някой все пак трябваше да пусне една прахосмукачка. Цялата концепция на тази монаси бе, че те живеят в тези манастири и за тях това е повече от дом, затова те се грижат с най-голямо удоволствие за чистотата на своя дом!

Така в края на деня след разходките в околните храмове до Уат По  (Wat Pho) пихме по питие в един невероятен бар, извисен на една от високите сгради в Багког. Интересното на този бар бе, че там беше снимана втората част на филма “Ергенски запой”, което някак си го правише атракция за туристите, посетили Бангкок.  Намира се на 46-тият ежат и е най-големия отворен бар в цял Бангког, така че ако имате въжможност да го посетите, бихме Ви препоръчали това красиво местенце.

Съвет: Ако посещавате Sky Bar (барът, в който “Ергенски запой 2” е сниман) имайте впредвид, че има дрес код, в който няма да Ви допъснат ако сте с къси гащи, сандали или джапанки/чехли.

IMG_2450

Така след няколко питиета решихме да се пуснем по централните улички в Бангког, където имахме въжможност да опитаме скропиони, хлебарки, паяци и още какви ли не различни “Street Foods”. Ако нямате достатъчно раздразнив стомах, бихме Ви препоръчали да пробвате поне скропионите 🙂

🔥 Ден 3: Аютая (Ayutthaya)


Аютая е столица на Сиам (Тайланд) в продължение на около 400 години, интересен факт е, че градът е сринат до основи в резултат на бирманско нашествие и оттогава насам за столица е обявен Банкок. Аютая е била избрана за столица по стратегически причини: тя е заобиколена от всички страни от реки и изкуствени канали, които действат като естествени бариери срещу съседните Бирма и Лаос.

Това, което научихме от местните там е, че Банкок възниква преди образуването на царството Аютая в средата на 14 век, като малък търговски център с пристанище на западния бряг на река Чао Прая, така реално първата столица на Тайланд е била Аютая.

За да стигнете до най-забележителносто място в Аютая, а именно Wat Mahathat Ви препоръчваме да хванете такси, тъй като градският транспорт до там е доста труден.

Съвет: Отделенете един цял ден за Аютая, тъй като пътят до там е около 40 минути и храмовете са доста.

Така се озовахме на Wat Mahathat, това място бе изпълнено с магия, всички тези храмове бяха изпълнени с интересна история. Така и се озовахме на най-забележителното дърво, което някога съм виждал…. в корените му беше издълбано будиско лице. Местните разказват изключителни истории за това дърво и произхода му. Няма да разказваме това в блога ни, за да задържим интереса Ви при разглеждането му. А ето и няколко снимки на обекта:

Така завършихме с церемония, представляваща войната между Тайланд и Бирма. Представлението бе супер интересно в очите ми, но когато то приключи и се огледах отстрани почти цялата аудитория беше просълзена, тъй като тази война e дала много жертви и на двата народа. А ето и победителите в битката … Тайланд:

IMG_2626

🔥 Ден 4: От Бангкок до Пукет

След разглеждането на Аютая се върнахме отново в Банког, където приспахме и хванахме нашия самолет за първия тайландски остров, който посетих, а именно – Пукет!

Полетът бе с продължителност около час и половина и цената му бе около 30 британски лири.

Съвет: Няма нужда да купувате самолетния билет от Банког до Пукет предварително, тъй като цената му не се променя до денят преди полетът Ви.

Ние лично купихме свойте билети ден преди полетът и цената му не се бе променила.

След като пристигнахме се настанихме в хотела и се отдадохме на кратка почивка до края на деня.

🔥 Ден 5: Първи впечатления от Пукет

Провинция Пукет има площ от 576 квадратни километра малко по-малко от тази на Сингапур и е втората по-малка провинция на Тайланд. Островът се намира на един от основните търговски маршрути между Индия и Китай и често се споменава в чуждестранни корабни дневници. Сега Пукет получава много голяма част от доходите си от туризма.

Когато разглеждате пукет, ще видите някои счупени останки по крайбрежието на Phatong Beach (плаж Патонг), където отседнахме. Лично аз се изумих от какво са те, така след като питахме един от месните продавачи на сладолед се оказа, че на 26 декември 2004 г. Пукет и други близки области на западния бряг на Тайланд претърпяват значителна повреда, когато те са били поразени от цунами 1 ден след Коледа, предизвикано от земетресението в Индийския океан. Вълните унищожиха няколко населени места в района, убивайки около 5300 души в цялата страна и десетки хиляди повече в азиатския регион.

Първата забележителност, която посетихме, бе статуята на “Голямата Буда” (Big Buddha) – гледката от високо бе впечатляваща. Имайте предид, че пътят до статуята не е труден и се изкачва за около 20  минути.

Съвет: Препоръчваме Ви да наемете моторче преди да отидете на “Голямата буда”, тъй като ще си спесите много вървене по вече асфалтиран път.

Така след кратката ни визита на Big Buddha се разхождахме по плажните ивици на плажа Патонг. И над вечер посетихме “Пинг-понг” шоу, където видяхме “интересни” гледки. Няма да издаваме повече за това в блога ни, 

тъй като искаме да запазим цензура. Накратко, ще видите жени играещи пинг-понг с полови органи, както и още много различни неща. В допълнение на това ще видите така наречените ladyboys, които са мъже, трансформирани като жени. Да си призная честно въпреки моята хетеросексуалност някои от тях бяха супер красиви, но въпреки това бяха мъже. Понякога даже беше супер трудно да познаеш дали е жена или мъж, тъй като повечето от тях са със силиконови гърди, което ги прави още по-трудни за разпознаване. Например на снимката в дясно… това е мъж…

🔥 Ден 6:  “Четири островния тур” – 4 ISLAND TRIP

Рано сутринта потеглихме към една от най-популярните екскурзии на острова, а именно “4 Island trip” – в него ще разгледате 4 забележителни острова, като започнете с остров “Лава” и завършите с остров “Джеймс Бонд”, където бе сниман филмът “Плажът” (The Beach) с Леонардо Ди Каприо.

Съвет: НИКОГА! НИКОГА! НИКОГА! Не се съгласявайте на първата цена, която ще ви предложат за каквато и да е екскурзия. Имайте предвид, че Вие сте ходеща банкнота като турист и всяко говорене с тези туроператори ще бъдете мишена за тях. Този съвет обикновенно важи за всички държави и екскурзии, но имайте предвид, че тайландците не са изключение в това.

Също така тази екскурзия включва храна и каране на каяк, което дава допълнителен привкус на екскурзията. Снимките по-долу показват част от местата, които ще посетите, като на нито една не е добавен никакъв филтър.

Екскурзията стартира от взимане от хотела Ви рано сутринта и завършва над вечер, така че отделете един пълен ден за тази екскурзия.

🔥 Ден 7: остров “Пукет” – остров “Пи Пи”

След седмица в приказния Тайланд и първия ми допир до прекрасните му острови се запътих към най-популярната дестинация в Тайланд… а именно остров “Пи Пи”.

От археологическите открития се смята, че районът е една от най-старите общности в Тайланд, датиращи от праисторическия период. Смята се, че тази провинция може би е взела името си от Краби, което означава “меч” и който посетихме дни след посещението ни в Пи Пи. Това може да се дължи на легендата, че преди откриването на града е открит древен меч, който допринася за името на градът.

Съшо така “Phi Phi” произхожда от Малайзия . Оригиналното име на островите е Пулау Апи-Апи (“огненият остров”).

Пътят от Пукет до Пи Пи бе някъде около 1 час с огромен ферибот, може би най-големият ферибот, с който някога се бях предвижвал, вътре имаше климатици, бар, място за хранене и около 3-4 телевизора. Ето и няколко снимки от ферибота и от мястото, където отседнахме.

На самия остров ще намерите супер красиви вили и бунгала на достъпни цени. Да си призная честно никога не бих си представял, че ще нощувам на такова място за толкова ниска цена. Не помня с точност цената на бунгалата, но със сигурност ви препоръчваме да правите сделки дори и с рецепционистите, тъй като цената ще Ви излезе поне с 20% по евтина от тази, която ще Ви кажат и с около 30% по-евтина от тази, която ще видите в интерент. А ето и снимка на бунгалата, в които бяхме отседнали:

IMG_3666.JPG

Над вечер се запътихме към едно от най-забележителите места на острова, а именно гледката от извисяващата се скала на острова. Обикновенно тези места се наричат “Viewpoint”, но този “viewpoint” бе някакси различен. За да достигнете до там се ориентирайте по табеликите или просто попитайте местните накъде да тръгнете. Ще вървите около 40-50 минути, така че се заредете с търпение. Ние не успяхме да видим залеза поради факта, че вървяхме толкова време, но ето и някои от кадрите по пътя за върха и на него:

Така след изморителното слизане се запътихме към един от местните барове, където се провеждаха “Муай-тай” (тайлалндски бокс) битки. Интересно беше, че никога не бях виждал подобно нещо на живо. Човекът, който виждате в лявата снимка обикалеше масите и предлагаше на хората да се бият (любителски) с други хора в заведението срещу една “кофичка” алкохол – или с други думи с каничка пълна с алкохол, разреден с безалкохолно. Опциите бяха или тайландско уиски с кола или водка със сок. Когато нямаше желаещи да се бият, организаторите провеждоха импровизиран бой, за да покажат какво всъщност представляваше муай-тая.  Също така интересно беше, че въпреки “приятелските” мачове, които се организираха между туристите, понякога те се пренасяха в здрави удари и дори в някои ситуации до кръв. Така че не Ви препоръчваме да се включвате в подобни неща, ако нямате опит в бойните спортове.

🔥 Ден 8: Остров “Пи Пи”

Осмият ден от екскурзията ни бе може би най-вдъхновяващият ми ден в живота до този момент. Поехме една от най-известните екскурзии на острова. За тази цел нямахме организирана екскурзия от тур или агенция, а просто наехме частна лодка от един от многото местни на острова. Препоръчваме Ви да се разходите по крайбрежието на острова, където ще намерите много местни тайландци, които могат да Ви предложат услугите си с тяхна лична лодка, на която ще сте само Вие и на която ще избегнете огромните тълпи с хора. Ако сте 3-ма или 4-ма приятели това може би ще ви излезе 3-ри или 4-ри пъти по-евтино, ако наемете екскурзиятаот туроператорска фирма. Обикновено сделката става като оставите капаро на дадения “капитан” и на следващата сутрин той ще Ви чака рано сутринта с лодката си на брега. Имайте предвид, че няма никаква опастност да Ви излъже и да ви вземе парите. Като българин, естествено е да се съмняваме в почти всички, но тайландецът ни каза да го снимаме с парите и ако не се появи да покажем снимката на колегите му и да кажем, че ни е излъгал и те ще ни ги върнат. Като цяло нямахме гаранция за това, но решихме да рискуваме. А ето и картата на “Пи-Пи” по-долу и островите, които ще обиколите около него.

IMG_3132.JPG

Първата местност, която ще посетите е на самия остров “Пи Пи Дон”, казваща се:

  1. Maya Bay (Мая бей)

Тук за пръв път имах допир с толкова кристална вода, не можете да си представите колко чиста бе тя. И най-дребната рибка се виждаше….беше великолепно. Никога не бях си представял, че може наистина да съществува толкова кристална вода. Мая бей бе едно от местата, където е сниман филмът “Плажът” с Леонардо Ди Каприо.

Съвет: Посетете “Мая бей” или много рано сутринта или привечер, тъй като има множество хора.

  1. Wang Long Cave

След като тръгвате от “Мая бей” ще преминете през пещерата “Уанг”, не можете да влезете в пещерата, но ще имате възможност да я видите от близко. Образуванията, които се бяха образували бяха водата, минаваща през дъното на самият остров които прецепваше скалите и образованията бяха като в истинска планинска пещера.

IMG_3363.JPG

След като видяхме пещерата, капитанът ми даде да покарам лодката, която имаше волан от кола, беше смешно, но в същото време някак си приключенско. Така той или по-скоро аз с напъдствия от него ни закарах на едно от местата, където имаше разнообразие от различни видове риби. В комбинация с кристанлата вода това бе като истински аквариум… невероятно! Не можех да си представя, че аз реално плувам с тези супер красиви риби.

Съвет: В снимката в най-долния десен ъгъл ще видите вид медузи, които ще ви направят обриви. Пазете се от тях в случай, че се гмуркате.

  1. Остров “Бамбо” (Bamboo Island)

След като се гмуркахме в кристалните води, се отправихме към най-северните острови на “Пи Пи Дон” (виж картата по-горе), където имахме възможност да видим един от също така великолепните острови на “Пи Пи Дон”.

То бе напълно изолиран остров без никакви жители на него, беше откъснат от “Пи Пи Дон” и беше изключително чист. До този момент, това бе най-чистият остров, който някога бях виждал през живота си. А ето и няколко снимки от него:

  1. Остров “Комар” (Mosquito Island)

За съжаление не слязахме на този остров, поради текущата забрана, която бе наложена. Забраната бе, че островът бе нашествен от множество комари, които са били опасни за посетителите на острова и правителството е решило да го затвори. Ето някой снимки, който успяхме да направим в близост до него:

  1. Плажът на маймуните (Monkey island)

Плажът на маймуните бе доста различен от останалите плажове, на които бяхме. Интересно бе, че имаше множество маймуни на крайбрежната ивица, които ходеха напред назад. Тук бих Ви дал два съвета:

Съвет 1: Купете или наемете обувки за гмуркане, тъй като на крайбрежната ивица има множество камъни и лодката, с която ще сте няма да има възможност да Ви остави буквално на пясъка. Преходът от лодката до пясъка е около 10-15 метра с множество подводни камъни.

Съвет 2: Не се доближавайте до маймуните с храна или техника понеже докато бяхме там бяхме свидетели на открадване на чипс от маймуните. Също така гидът ни разказа, че на много хора телефоните им са били откраднати.

Тъй като плажът е пълен с маймуни си заслужава да го посетите, така че това е едно от местата, които ви препоръчваме да посетите.

🔥 Ден 9: Залезът на “Пи Пи”

Ден 9 бе нашият почивен ден без атракции на Пи-Пи! Това, върху което се фокусирахме, бе да си починем от неуморните преживявания. Така и видяхме един от най-впечатляващите залези, които бях виждал до този момент. А ето и снимките на небето….

IMG_3635.JPG

🔥 Ден 10: Остров “Ланта”

На следващия ден след Пи-Пи се насочихме към остров “Ланта”, за да посетим една от най-старите пещери в джунглата на острова. Да си призная нямаше много неща, които намерихме на този остров освен тази пещера. Островът бе пълен с хотели, бунгала и къщи за гости. Ако търсите почивни острови без много туристи и атракции, то определено остров “Ланта” е вашият остров.

Както всяка пещера така и тази не отстъпваше по температура. Бихме Ви посъветвали да си носите някоя тънка блузка с дълъг ръкав понеже температурите са по-ниски от обичайните. Ето и няколко снимки от джунглата, пещерата и бунгалото, в което бяхме отседнали.

🔥 Ден 11: Краби

Краби…ох…Краби! Краби бе изключителен по отношение на своите храмове. Това бяха най-красивите храмове, които някога бях виждал. В низината между множество скали бяха напревени изключително красиви фигури върху така цветните и пъстри храмове.

Интересен факт бе, че имаше почти всички видове буди. Например, индииски буда, китайски буда, тайландски буда и така нататък. До колкото разбрахме от местните това бе поради факта, че има много тайландци, които вярват в различни буди, например най-известният буда бе китайският, а не тайландският в тази местност.

На върха на тези изключителни манастири се извисяваще огромна статуя на буда, от която се виждаше целият град и околността около него. Не зная колко стълби изкачихме, но със сигурност не бяха малко, така че заредете се с изключително търпение преди да се изкачите до тази невероятна статуя и гледка!

Краби не бе само този храм, самата култура бе супер различна от останалите и имахме щастието да се докоснем до нея. Над залез всички се събираха заедно и вечеряха пред къщите си, бе някак си магическо как всички бяха толкова сплутени. В центъра правиха шоута с традиционна музика, храна и напитки, което доближаваше множеството туристи до тайландската култура. Ето някой от снимките, които успях да щракна: #gallery-299-23 { margin: auto; } #gallery-299-23 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-299-23 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-299-23 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

🔥 Ден 12: От “Краби” до остров “Тао”

На сутринта хванахме нашия самолет от Краби за остров Самуй, от където ни чакаше ферибот за остров Тао. Самолетът, в който се возихме бе много малък с малък мотор. Не знаех какво да очаквам, тъй като ми беше за пръв път да летя с талкова малък самолет. След качването на борда, всичко изглеждаше чудестно, но след като се издихнахме във въздуха, самолета се клатеше в повечето от времето във въздуха, което си бе малко страшничко. Това обаче не попречи да се насладим на гледките от високо над малките островчета в Тайланд. Бяха изключително много на брой и беше като приказна карта във фънтастичен роман… прекрасно!

След краткия, но малко страшен полет хванахме нашия ферибот за остров Тао. Гледките, които се разкриваха пред нас от залеза бяха фантастични, слънцето прерязваше вълните с силните си лъчове, а отраженито върху водата бе като златисто килимче… беше супер!

В края на деня посетихме едно от местните барчета на остров Tao. Интересно за всички барчета е, че има огнени шоуа, които са супер впечатляващи. За повече информация вижте нашите видеа в YouTube.

Какво обаче се случи на този остров бе запомнящо се за мен! Запалих цигара за пръв път в живота си – ШОК! Нека обясня накратко как се случи…

Едно от момчетата ни нареди на столове в редица от 5 човека (както виждате на снимките по-долу. След което запали огнен кръг, който въртеше в ръцете си (снимка 2 по-долу). Междувременно, друго момче от екипа ни даде по една цигара която трябваше да лапнем и да насочим към небете. Така човекът с огнения кръг обходи всички нас и трябваше да запалим цигарата без ръце. Като цяло не знаех, че това ме очакваше, но ако знаех щях да се откажа, тъй като бях си казъл, че никога няма да пропуша, но в този случай нямах избор. И така… аз запалих цигара за пръв път тук на остров Tao 🙂

След като се замаих дори и от едната дръпка, която направих (и няколкото бири, които изпих) се втурнахме да минаваме под запалено въже напоено с бензин. Понеже бяхме малко почерпени изобщо не осъзнавахме какво би се случило, ако това нещо те запали, но беше интересно а й много туристи го правеха, така го направихме и ние. За мое щасетие не се запалих, но за мое нещастие се подхлъзнах и паднах във водата с дрехите…. 🙂 беше доста забавно 🙂

🔥 Ден 13: Остров “Тао”

И така стигнахме до най-очакваното място за мен… а именно остров “Тао”. Тао означава костенурка на тайландски, което значеше, че сме пристигнали на острова на костенурките! Тъй като костенурката ми е любомито животно бях с особени чувства към този остров.

Бях се решил да направим гмуркане с кислородни бутилки, за да видим костенурките, но след като питахме местните водолази, се оказа, че на острова е останала само една костенурка, която е около 40-45 годишна и е най-старата костенурка, останала на острова. Тогава си казох… о, не! Това трябва да се види!

Така след разговори с местните водолази не стана ясно къде точно е костенурката, но ми дадоха предложения за две места…едното бе “плажът на акулите” (където в последстия видях ято малки акулки, които изчезнаха за миг) и още един необитаем плаж. След потвръждение на местните водолази, че много вероятно костенурката да се намира в плитките води, си казох сам на себе, не е нужно да си взимам водолазна екипировка, просто ще си взема шнорхел и ще тръгна сам! Така и направих!

Това са снимки от първият плаж, на който плувах приблизително 30 минути.

След неуспеха ми се бях разрочаровал, но тръгнахме към следващия плаж, на който беше малко вероятно костенурката да се намира там. Но уви! След 1 час и 45 минути във водата с множество почивки и надежди се разкри една не много малка костенурка, плувайки срещу мен! Повярвайте ми, това бе един от най-щастливите ми моменти до този момент в живота. След като я видях имах възможноста да плувам с нея около 4-5 минути което бе едно от най-вдъхновяващи неща, случвали ми се до този момент. А ето я и нея….кръстих я “Нурец” 🙂

Така излизайки от водата си мислех само за костенурката… чувствах се супер удоволетворен!  Ура!

IMG_4057.JPG

В краят на деня бях изключително уморен и останахме в хотела, който бе във височините на острова.

🔥 Ден 14: Остров “Нанг Юан” 

Рано на следващата сутрин се запътихме към “Нанг Юан”, който остров бе свързан с плажна ивица до други два малки островчета, заобграден с океан. Тръгнахме рано от остров “Тао” и след около час и петнадесет минути бяхме на “Нанг Юан” с частна лодка, която наехме от един от многото малки капитани чакащи по преговете на остров “Тао”, за да вземе своите пътници. А ето и снимки от самият остров.

Тръгване от остров “Тао”

Пристигане на “Нанг Юан”

IMG_4105.JPG

А ето снимки от изключителните гледки на Нанг Юан….

След кратка почивка на плажа се запътихме отново обратно към остров “Тао”, където отпочинахме до края на деня и гледахме залеза на едно от местните барчета на плажа.

А ето снимки и от самия залез:

🔥 Ден 15: Остров “Самуи” 

Така пристигнахме в един от най-магическите храмове, които бях виждал някога през живота си. Да си призная всичко беше като в приказка, като все едно не е храм, като че ли всичко бе някак нарисувано и нереално. Всеки детайл на различните буди беше доизпипан до всеки един малък детайл! Не знаех дори как това е възможно. Религията бе тотално различна от нашата дори и от арехеологична гледна точка. А ето и снимки от самото място. Горещо препоръчвам!!!

Специалната приказка за последващите 3 снимки ще видите във влоговете ни! Няма да издаваме тайната тук…. #gallery-299-37 { margin: auto; } #gallery-299-37 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-299-37 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-299-37 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

🔥 Ден 16: Остров “Самуи” – ден втори

След визитата ни на прекрасните храмове се запътихме към една от желаните дестинации на много туристи, а именно язденето на слон. Да си призная дори, когато пиша този блог съм със смесени чувства от това мое преживяване…От една страна се радвам, че го направих понеже е веднъж в живота, но от друга изключително много съжалавам, че допринесах на такива места да съществуват, за да мъчат животните по такъв начин. Третирането им бе отвратително! Затова няма да Ви препоръчам това място!

Подпомогнах с няколко бананчета, но в глава ми се въртеше само едно…”ох тези животинки, колко им е гадно”.

Така стигаме до още едно животно – тигърът! Да си призная снимките, които виждате по долу са на истински тигър… НО… За съжаление надрусън с химикали до безобразие! Това е истината за Тайланд! Въпрки страхът, че  това животно може да ми изтръгне ръката въпреки, че е завързано, си мислех това е ужас! Това животно буквално не знаеше къде се намира!

И така стигнахме до един от най-известните места в остров “Самуи”, храмът и статуята на Guan Yu. След по-горните храмове може би тези се добижаваха до културата и традициите на тайландците.

Снимките на изгорения монах, които виждате, са истински, и тайландците все още се молят на скелета му, за тях той бе велик човек. А очилата, които виждате бяха сложени, за да опазят естеството на тялото му, за да не плаши малките деца, молещи се пред него!

Така след изпитаните различни чувства в остров Самуй се запътихме отново към Бангкок.

🔥 Ден 17: Остров “Самуи” до Бангкок 

Така със смесени чувста от толкова внишителното пътешестие за пръв път в Южна Азия се запътихме отново към Бангкок, отново с малък самолет. Този път обаче вече бях подготвен за множеството турболенции, на които не обръщах внимение поради факта, че бях изпълнен със загадки и мисли, кога ли ще се върна пак! Кога ще видя отново тази прекрасна част на света – Южна Азия!

🔥 Ден 18: Бангкок – Лондон

Последния ден бе полетът ни към Лондон! Да си призная исках да остана, исках да продължа към другите държави в близост до Тайланд, но нямах възможност поради малкото отпуски, които имах от работата си. Така си казох…. ще се върна!

bottom of page